afbeelding van Jasper
Geplaatst door

Jasper

Frits Bolkestein in debat met Naema Tahir over het 'wezen van de Islam'

Interview in Buitenhof uit 2011, met Naema Tahir en Frits Bolkestein, door Clairy Polak
534
Interviewer
Serie
Uitgezonden in
2011

Iedere discussie over de islam is inmiddels politiek. Toch wordt de vergelijking van de islam met een ideologie eigenlijk te makkelijk gemaakt. De islam is en blijft eerst en vooral een religie, en hoewel iedere religie een ideologie is, is de islam er gelukkig wel eentje die voor meerdere uitleg vatbaar is, bijvoorbeeld alleen al omdat er meerdere te raadplegen bronnen zijn.

Voor de gemiddelde ideologie geldt dat wat minder, vooral omdat er vaak weinig algemeen geaccepteerde te raadplegen bronnen zijn. Neem de neoliberale ideologie waar Tahir's discussiepartner Bolkestein een exponent van is. Die heeft nauwelijks een eigen canon, of we moeten schrijfsels van mensen als Milton Friedman als oorsprong beschouwen.

En toch zal je een neoliberaal nauwelijks over het hoofd kunnen zien als je er, om maar eens wat te noemen, een progressief persoon naast zet. Naema Tahir is zo'n progressief, en naast Bolkestein toont zij in een debat over het wezen van de islam eigenlijk vooral prachtig het wezen van het neoliberalisme aan: een haatdragende, egoïstische ideologie, met dogmatische trekjes die niet voor een gemiddelde door individuen slecht geinterpreteerde religie onderdoen.  

Dat in tegenstelling tot Naema Tahir's islam. Zij roept in dit interview bijvoorbeeld op tot een reformatie in de islam. Een mooi voorbeeld van (zelf)verheffing. 

Verheffing, een vies woord voor neoliberaal Bolkestein, die meer weg heeft van een (xenofobe) conservatieve fanaticus dan het merendeel van de door hem fel bekritiseerde aanhangers van de 'gevaarlijke' religie die de islam volgens hem is: inferieur aan het Christendom, of zoals hij dat noemt: 'de Joods-Christelijke cultuur'. Een bijzondere ideologie, dat neoliberalisme.

Stof tot nadenken dus. Kijken maar !